Skogsarbetare får viss del av dieselskatten tillbaka

Från årsskiftet kan den som yrkesmässigt utfört skogsarbete i bland annat Västra Götaland efter stormen Gudrun i vintras få tillbaka en del av skatten på diesel, det beskedet kommer från Skatteverket.

Förutsättningen är att man använt högbeskattad ofärgad diesel i arbetsfordon som skördare och skotare. Det gäller inte för personbilar, lättare eller tyngre lastbillar och inte heller bussar. 

Hela energiskatten och 23 procent av koldioxidskatten betalas tillbaka. Det blir cirka 1:64 kronor per liter. Omkring 3 000 företag berörs. 

Återbetalningen gäller skogsarbete i Skåne, Blekinge, Kalmar, Kronoberg, Jönköping, Halland, Västra Götaland och Östergötland. Tiden för återbetalningen är begränsad till perioden 8 januari 2005 till 31 december 2006. 

Ansökan om återbetalning ska lämnas till Skatteverket. 

Den som yrkesmässigt använder högbeskattad, ofärgad diesel i jord-, skogs- eller vattenbruksverksamhet kan få tillbaka 77 procent av koldioxidskatten, eller cirka 2 kronor per liter. 

Det gäller förbrukning i arbetsfordon från och med de 1 januari 2005 och berör omkring 85 000 företag. 

Skatteverket kommer att skicka mer information och blanketter i januari./TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".