Chefsåklagare välkomnar förslag om straffrabatt

Justitieministerns förslag om att brottslingar som erkänner eller medverkar i polisutredningen ska kunna få en straffrabatt välkomnas av chefsåklagare Thomas Wennerstrand i Uddevalla.

Det är justitieminister Thomas Bodström som lägger fram förslaget om straffrabatt för dem som hjälper till vid polisutredningar och domstolsförhandlingar.

Thomas Wennerstrand menar att det här kan skynda på många större brottsutredningar, såna som kan ta åratal att slutföra annars. Det skulle då betyda minskade kostnader för samhället.

Liknande åsikter har Katarina Ångman-Mlinaric, en av åklagarna i det stora Grebbestadsrånet. Där fick en tjallare 2 års strafflindring.

Men  det finns också en risk med straffrabatter enligt Thomas Wennerstrand. 

- Nackdelen är frågan om vilket bevisvärde de här uppgifterna för det kan alltid i fråga sättas om man lämnar uppgifterna för att själv komma i åtnjutande av straffrabatt och samtidigt dra med sig någon annan, säger Wennerstrand.
Lasse Wieslander
lars.wieslander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".