Förbud mot mobiltelefoner på sjukhus ses över

Sjukhusledningen för Uddevalla sjukhus vill ta bort förbudet mot mobiltelefoner på sjukhuset. Frågan utreds nu .På vissa delar av sjukhuset måste man alltid ha mobiltelefonförbud eftersom de stör teknisk utrustning.

Landstinget i Värmland lättar på reglerna från nyår. På sjukhusen här i Västra Götaland gäller fortfarande de gamla reglerna. Men en förändring är på gång. 

Mobiltelefoner på sjukhus kan störa medicinteknisk utrustning och därmed medföra risk för inneliggande patienter. I värsta fall kan livsuppehållande övervakning och behandling slås ut av mobiltelefonernas elektromagnetiska radiostrålning. Samtidigt har många tillfälliga sjukhusbesökare, anhöriga och även patienter behov av att kunna nås på telefon eller själva ringa andra. Här finns motstridiga önskemål.

På NÄL i Trollhättan berättar medicintekniska chefen Jan Stjernquist att det slarvas mycket med att upprätthålla mobiltelefonförbudet. Det är verksamhetscheferna som avgör. Här på Uddevalla sjukhus vill sjukhusledningen ta bort förbudet mot mobiltelefoner. Berättar deras medicintekniske chef Alf Eriksson. Frågan utreds nu.

Enligt Socialstyrelsens riktlinjer i frågan kan man ha mer detaljerade regler för mobiltelefoner på sjukhus, som tillåter dem i många utrymmen, men med fortsatt förbud i särskilda riskområden. Vilket i sig kräver större disciplin och kontroll. Allmänt sett går vi mot friare regler.
Jan Gustafsson
jan.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".