Uddevallahem hoppas få tillbaka förskingrade miljoner

Inte en krona har kommit tillbaka till Uddevallahem efter 30-miljonerssvindeln, som upptäcktes för två år sedan, i december 2003. Men fortfarande har man hoppet kvar. Det säger nye VD:n sedan i somras Dennis Bucht.

- Vi  kommer att försöka får in så mycket som möjligt av de förskingade pengarna, men det får  inte kosta vad som helst säger Dennis Bucht. 

Uddevallahem står inför ett svårlöst dilemma.

I sin jakt på dom försvunna 30 miljonerna riskerar man att förlora ännu fler miljoner. 

- Det kan bli långa dyra processer Det är ju vi som får ta kostnaderna om vi förlorar, säger Dennis Bucht. 

Det står och väger, om Uddevallhem ska våga sig på en civilrättslig process mot sin förra bank, Föreningssparbanken.

Man väntar på utlåtandet från sin advokat, som håller på att gå igenom åklagarens material efter det att åklagaren la ner sin förundersökning mot banken i höstas. 

Det gångna året har Uddevallahems chanser försämrats.

Den bedrägeridömde styrekonomen sitter bakom lås och bom några år till, och att han kommer arr betala tillbaka miljonerna som han la beslag på, det tror knappast någon. 

Revisionsbyrån borde ha märkt något under alla se år förskingringen pågick, tyckte Uddevallahem och lämnade ärendet till den statliga Revisorsnämnden, RN. Men RN hade inget att anmärka på revisorerna.
Och därmed försvann Uddevallahems chanser att gå till tingsrätten och få rätt mot sina proffs-revisorer. Inga pengar att hämta där heller. 

Banken, Föreningssparbanken, borde ha reagerat, tycker Uddevallahem. Men åklagaren hittade alltså inget brottsligt och la ner förundersökningen. Minskade chanser där också att lyckas i en civilprocess om pengar. 

Och medan Uddevallahems advokat går igenom åklagarens material för att se om man ändå skulle våga sig på en civilprocess mot banken, så tickar han pengar. I somras presenterade han en räkning på närmare 900 000 kronor, och mer blir det. 

Försäkringsbolaget har hittills vägrat ersätta de försvunna miljonerna, och det är kanske Uddevallahems sista hopp om att få tillbaka något av pengarna: 

-Nu för vi en dialog med försäkringsbolaget, säger Dennis Bucht. 

Samtal pågår alltså. Men Uddevallahems nye VD låter inte särskilt optimistisk när det gäller utsikterna att få tillbaka dom 30 miljonerna. Det kanske inte blir några pengar alls tillbaka: 

- I västa fall kan det bli så, säger Dennis Bucht.
Ylva Tjörnstrand
ylva.tjornstrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".