Nya energibidrag att söka

Den som planerar att byta ut oljepannan i villan kan efter årskiftet få bidrag till det. Men beslutet är så färskt att ansökningsblanketterna inte är klara och rådet från energirådgivaren Lise-Lotte Boldt I Uddevalla är att vänta lite.

Riksdagen klubbade igenom bidragsreglerna strax före jul.
Men några ansökningsblanketter finns inte ännu, och även för de kommunala energirådgivarna är det oklarheter ända in i det sista.

Hushållen ska få hjälp att gå över till miljövänligare energisystem. Det är tanken bakom de nya bidragen, som kan sökas från den 1 januari och 5 år framåt. 

Går man över från direktverkande el till exempelvis värmepump, har man chansen att få ersättning för 30%  av sina kostnader men högst 30 000 kronor. Går man från oljeeldning till något annat vattenburet system, får man mindre, högst 14 000 kronor. 

Men reglerna är inte glasklara i det som har kommit fram och som står att läsa på miljö-och samhällsdepartementets hemsida.
Fast en sak är säker: Bidraget gäller inte den som redan har satt igång, man kan inte söka retroaktivt.

Och bidraget gäller inte luftvärmepumpar heller, eftersom de inte ger tillräckligt stort energiutbyte.

Bidraget får man i form att skatteavdrag, och en sak man kanske inte tänker på, men som man blir varse så småningom, är att en ny värmepump ökar taxeringsvärdet och att man får betala tillbaka till staten under hela pumpens livslängd i form av höjd fastighetsskatt.
Ylva Tjörnstrand
ylva.tjornstrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".