Ohly manar till kamp

Vänsterpartiledaren Lars Ohly manar till försoning i partiet och gemensam kamp i valrörelsen. Men de interna kritikerna känner sig krossade efter vänsterns kongress.

Ohly slog an en försonande ton i sitt avslutande tal i Göteborg på söndagen. Han uppmanade vänsterpartisterna att ändra på bilden av ett parti i nedgång och ständiga konflikter.
– Åsiktsskillnaderna kan vara vår största tillgång om vi hanterar dem rätt.

Han lovade att vara en partiledare för alla och inte bara för 90 procent. Men kritikerna tycker att den mildare tonen kom för sent.
– Oppositionen är tillintetgjord och stigmatiserad, säger kommunalrådet Staffan Norberg, en av de fränaste kritikerna.

Han och flera andra tog illa vid sig av Ohlys hårda inledningstal i torsdags. Ohly försäkrade nu att han bara riktat sig till dem som vill skada partiet och att ingen i salen skulle känna sig träffad.

Tidigare på söndagen hade de två grupperna åter drabbat samman. Sverre Launy krävde att minoriteten visar respekt för majoriteten:
– Om inte, säger jag det som Lars Ohly inte sade i sitt inledningstal. Stick och brinn!

Ohly vill dock inte höra sådana uttalande i partiet.
– Jag säger inte stick och brinn och det gör ingen annan heller, slog han fast.

Lönnroth funktionär
Kritikernas, de så kallade förnyarnas, ställning är kraftigt försvagad. En av deras främsta företrädare, förre vice ordföranden Johan Lönnroth, lyckades inte ens bli ombud. Han arbetade i stället som funktionär på kongressen och skötte insläppet.

Staffan Norberg fick bara 47 röster i partistyrelsevalet. Det skulle ha behövts mer än tre gånger så många för att få en plats. Fortfarande har förnyarna stort inflytande i riksdagsgruppen, men det lär ändras efter valet. Närmare hälften av ledamöterna ställer inte upp till omval, visar en genomgång i tidningen Flamman. De flesta av dem som försvinner tillhör förnyarna eller pragmatikerna.

Inte en votering gick förnyarnas väg på kongressen. Valplattformen innehåller krav på 200 000 nya jobb i offentlig sektor och andra miljardsatsningar. Inga prioriteringar eller ekonomiska beräkningar görs, vilket kritikerna ville för trovärdighetens skull. Förslagen att satsa mer på småföretag för att få in skatteinkomster till välfärden röstades ner. Den offentliga sektorn ska vara ekonomins motor.

Valstrategi
Partiet ska inom kort presentera sin valstrategi. Den bygger på valplattformen, som även innehåller att 20 000 hyreslägenheter ska byggas årligen, att skatterna ska höjas för höginkomsttagare och vinstrika företag samt billigare tandvård.

I sitt tal lyfte Ohly också fram krav på att återreglera marknaderna för el, post och järnväg, delad föräldraförsäkring och stärkta fackliga rättigheter.
– Vi ska vara ett vänsterparti som vågar vara vänster, sade partiledaren.
– Utan oss kommer den borgerliga valfrihetsrevolutionen leda till stärkta klass- och könsskillnader.

Först efter valet kommer, enligt Ohly, kompromissernas tid om det blir en rödgrön majoritet.
– Det rimliga är att vi bör vara del av en majoritetsregering.
(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".