Krav på statliga insatser efter varsel

Gårdagens varsel på Collins & Aikman drabbar en del av Västsverige som redan ä'r hårt drabbat av nerdragningar på arbetsmarknaden.
Förhandlingar inleds på tisdag kl 10, och de är inriktade på att försöka rädda fabriken, säger Roy Malm, sektionsordförande för skogs- och träfacket till Radio Väst. 130 personer berörs när Collins & Aikman i Högsäter, som tillverkar inredningsdetaljer till bilindustrin, lägger ner. På några månader har tre företag i Dalsland varslat drygt 350 personer om uppsägning.Två av dessa företag är USA-ägda och anledningen till varslen är sämre lönsamhet. Landshövding Göte Bernhardsson, som också är ordförande i länsarbetsnämnden, säger att det sker en snabb omstrukturering bland underleverantörerena till bilindustrin. Ägarna är osentimeltala,säger han, när det gäller att göra sig av med anställda. Och han instämmer i Kommunalförbundet Dalslands krav att regeringen, näringlivet och regionen går samman för att få nya jobb till Dalsland.Det måste ske något som långsiktigt stärker Dalslands ställning, ett paket som är mer inriktat på att skapa nya jobb, säger Göte Bernhardsson till Radio Väst
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".