Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ännu oklara anställningsförhålanden i tvist mellan Metall och ombudsman

Publicerat fredag 13 januari 2006 kl 06.47

Det rättsliga efterspelet till Metallskandalen i Trollhättan fortsätter. I går skulle en av de uppsagda ombudsmännen få besked om vem som egentligen var hans arbetsgivare. Men det blev ett icke-beslut.

Tre av de fyra ombudsmän som sades upp Metall centralt har gjort en ekonomisk uppgörelse med förbundet. 

Den fjärde, Lars Sieb, var inte intresserad av någon uppgörelse, han ville få frågan rättsligt prövad.

Sieb hävdar att uppsägningen var ogiltig eftersom Metallindustriarbetarförbundet inte är Siebs och de andra ombudsmännens arbetsgivare utan de lokala avdelningarna. Sieb var när han blev uppsagd ombudsman i avdelningen i Kalmar.

Men skiljenämnden tar inte ställning i arbetsgivarfrågan och därmed kan heller inte uppsägningen ogiltigförklaras.  Men en enhällig nämnd med arbetsdomstolens ordförande Michael Koch som ordförande ger Metall rätt att vidta de åtgärder man gjort. 

-Beslutet var väntat, säger Lars Sieb till Sveriges Radio Väst. Förbundsstyrelsen tolkar det som om den haft en fullmakt av avdelningen i Kalmar att säga upp mig. 

Ett beslut i Kalmaravdelningen om att Sieb inte var uppsagd och att förbundet inte fått någon fullmakt fattades först ett par dagar efter skiljenämndens sammanträde i mitten av december. 

Men sista ordet är inte sagt. Nästa gång skall skiljenämnden ta ställning till om det fanns sakliga skäl för uppsägningen. 

Det gör det inte, menar Lars Sieb. Han har bland annat hävdat att han belastats med både pubnota och hotellräkning trots att han befunnit sig i bostaden i Oskarshamn. Sieb säger sig acceptera att betala tillbaka ungefär hälften av de 9 000 kronor han krävts på av förbundet. 
Bosse Adriansson
bo.adriansson@sr.se  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".