Skolor hotas, när barnkullarna minskar

Hälften av Lysekils skolor kan läggas ner, det visar en utredning som kommunen har beställt.

Det är konsulten Ulla Bernhage som har gjort en utredning på hur Lysekils kommun ska möta det sjunkande barnantalet, antalet elever kommer att minska med tredjedel framöver, därför skulle det räcka med fyra låg- och mellanstadieskolor och ett högstadium i kommunen.

Idag har kommunen nio låg- och mellanstadieskolor och ett högstadium. Enligt utredningen kan alltså hälften av skolorna tas bort.

- Vi har börjat titta på det här och det är inte säkert att det är kvar  nio skolor i Lysekils kommun år 2010 eller 2012, säger Klas-Göran Henriksson, socialdemokrat och bildningsnämndens ordförande i Lysekils kommun. 

Redan till hösten läggs Kyrkskolan i Brastad ner.

Än så länge är utredningen bara teknisk och matematisk, men enligt Klas-Göran Henriksson är utredningen viktig.

- Det är alltid intressant när någon utifrån tittar på våra skolor. Vi pekar på att om det inte händer något att barnantalet ökar så blir det så att några fler skolor kommer att diskuteras ganska snart, säger Klas-Göran Henriksson.
Cecilia Läckberg Blom
cecilia.lackberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".