Saab stod för hela GM Europas förlust 2005

Saab Automobile i Trollhättan står för hela den förlust som GM Europa gjorde i fjol. Och enligt den tyska tidningen Handelsblatt, så kan det här vara slutet för Saab med General Motors som ägare.

GM-ägda Saab Automobile gjorde en förlust på över 2,8 miljarder kronor, motsvarande 300 miljoner dollar i fjol, skriver den tyska tidningen Handelsblatt.

Och Saab står för hela den förlust som GM Europa gjorde i fjol. Tyska Opel och brittiska Vauxhall, som också ingår i GM Europa, har nämligen vänt sina resultat till plus.

De dystra siffrorna för Saab kommer att stärka storägaren Kirk Kerkorian, vars bolag Tracinda äger 7,8 procent av aktierna i GM, i uppfattningen att bolaget bör sälja Saab.

Enligt Handelsblatt finns det personer inom GM:s ledning som inte utesluter att koncernen gör sig av med den förlusttyngda biltillverkaren.

-Jag vet inte om Saab vid årets slut ännu tillhör GM-koncernen, säger en anonym person i GM:s ledning till tidningen.

En tröst i eländet är att Saab säljer allt bättre. Under sista kvartalet i fjol hade företaget sin bästa försäljning hittills under den perioden. Saab hade också sin bästa försäljning i Europa förra året, säger en talesman för GM till nyhetsbyrån Reuters.

SR VÄST/TT

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".