Man befaras ha omkommit efter fiskebåtsolycka

En man saknas och befaras ha omkommit sedan en fiskebåt gått till botten efter en grundstötning sydväst om Ramsö söder om Kosteröarna utanför Strömstad vid halv tolv-tiden natten till onsdagen.

-Det finns en uppenbar risk att mannen är kvar i den sjunkna båten, sade sjöräddningsledaren Birgitta Rosander på Sjöräddningscentralen i Göteborg till TT vid tvåtiden natten till onsdagen.

Fiskebåten Havet från Resö hade två man ombord. Den gick på grundet vid halvtolvtiden och larmade då sjöräddningen i Göteborg. Ett fartyg från Sjöräddningssällskapet i Strömstad och ett av kustbevakningens fartyg som låg i Fjällbacka skärgård skickades omedelbart till olycksplatsen. Även en fiskebåt tog sig till dit.

Sjöräddningen i Göteborg hade kontakt med haveristen under hela tiden.

-Motorn var till exempel i gång tio minuter över midnatt. Vi sade till dem att blåsa upp livflotten, men fem minuter senare fick vi inget svar från dem. Sedan hände något i rask takt, så våra båtar hann inte fram innan båten sjönk. Då måste det ha gått väldigt fort, sade Christer Ekeroth vid Sjöräddningscentralen i Göteborg till TT.

Dykare på plats

En av de två ombord kunde ta sig i livflotten, varifrån han plockades upp av sjöräddningen.

-Han tror att den andre är kvar i båten. Men han är ju inte helt säker på det.

En helikopter från Norge sattes in eftersom ingen helikopter kunde lyfta från Göteborg i det dåliga väder som rådde där. De dykare från räddningstjänsten i Göteborg som skulle söka igenom den sjukna båten fick därför rycka ut med bil till olycksplatsen.

Vid halvtretiden på natten hade dykarna från Göteborg kommit fram till platsen och förberedde en genomsökning av båten.

Det är ganska grunt där båten står på botten. En del av båten, som delar av taket på bryggan, sticker upp över havsytan. Men vraket ligger snett på sidan så det kan bli besvärligt för dykarna att ta sig in.

-Kanske måste båten säkras innan dykarna kan ta sig in i den, sade Ekeroth.

Kallt och blåsigt

Enligt Anders Danielsson, vakthavande befäl vid Kustbevakningen i Göteborg, gick fiskebåten på grund någon distansminut sydväst om Ramsö.

-Detta är en gammal led som fiskarna lokalt använder, den är inte fyrbelyst. De gick på ett grund som ligger lite lurigt till, sade Danielsson till TT.

Vädret är inte det bästa. Det är mörkt och kallt och det blåser mellan sju och elva meter i sekunden.

Insatsen avslutad

Sjöräddningen avbröt klockan 03.55 på onsdagsmorgonen sökandet efter den man som saknades och befarades vara kvar ombord på den sjunkna fiskebåten.

-Vi hade dykare på plats, men det gick inte att dyka i det hårda vädret. Vi bedömde det som för riskabelt, sade biträdande räddningsledare Christer Haglund.

Vi genomförde en sökning på ytan men kunde inte hitta honom. Vi bedömer att han inte längre kan finnas vid liv, säger han.

Det blir nu polisens sak att leta efter kroppen, tillägger han.

SR VÄST/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".