Dramatisk ökning av antalet anmälda våldtäkter

Lagändringen i fjol ökade kraftigt antalet anmälda våldtäkter, enligt preliminär brottsstatistik. Enligt Brå syns också en faktisk ökning av våldtäktsanmälningarna, liksom en generell ökning i benägenheten att anmäla dessa brott, bakom siffrorna.

Lagändringen i fjol ökade kraftigt antalet anmälda våldtäkter, enligt preliminär brottsstatistik.

Anmälningar av våldtäkt ökade med 32 procent 2005 jämfört med året före. Enligt Brottsförebyggande rådet (Brå) beror det till stor del på den skärpning av lagen som trädde i kraft 1 april i fjol. I absoluta tal ökade anmälningarna om försök till, eller fullbordade våldtäkter, från 2 600 till närmare 3 500.

Skärpningen av lagen innebar att brott som tidigare rubricerades som sexuellt utnyttjande nu bedöms som våldtäkt. På förändringen följer också en minskning med 18 procent i antalet anmälningar om sexuellt tvång och utnyttjande.

”Tidigare undersökningar av anmälda fullbordade våldtäkter visar att de flesta våldtäkter begås av en för offret bekant gärningsman, ofta en närstående. Överfallsvåldtäkter, som diskuterats mycket under hösten, utgör drygt 10 procent” kommenterar Lotta Nilsson, utredare vid Brå, i ett pressmeddelande.

Den totala anmälda brottsligheten minskade i fjol jämfört med 2004.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".