Fritt fram att döda varg i tamdjurshägn

Det blir fritt fram att döda en varg eller ett annat rovdjur som kommit in ett tamdjurshägn. Kravet på att rovdjuret först ska ha dödat eller skadat tamdjuret slopas, beslutade regeringen idag.

Utgångspunkten ska enligt regeringen vara att först försöka skrämma bort rovdjur som hotar att döda eller skada tamdjur. Men om ett rovdjur tagit sig in ett tamdjurshägn och det inte gått att skrämma bort det, får djurägaren rätt att skjuta det redan innan det angripit tamdjuret.

Den nya regeln i jaktförordningen träder i kraft redan den 1 mars i år.

Dagens regel behålls som ger en tamdjursägare rätt att döda ett rovdjur i omedelbar anslutning till att det skadat eller dödat dennes tamdjur utanför inhägnat område och man kan befara ett nytt angrepp.

Den omdiskuterade frågan om en jägare ska få döda ett rovdjur som angriper dennes jakthund, eller en djurägare ska få döda ett rovdjur som angriper dennes djur på en fäbod, skjuts upp tills vidare.

Först ska försök genomföras i rovdjurstäta områden med att ge tamdjursägare och hundägare större ansvar för att på ett rättssäkert sätt skydda sina djur.

Regeringen utsåg på torsdagen också förre LRF-ordföranden Hans Jonsson att utreda effekterna av rovdjursstammarnas utveckling.
(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".