Överförmyndare i Lilla Edet skarp kritik

Överförmyndaren i Lilla Edet får skarp kritik av Länsstyrelsen.

Mellan 1991 och 2005 gjordes ingen som helst tillsyn av hur en handikappad kvinnas pengar sköttes av hennes gode man.

Det hela upptäcktes av Vänersborgs kommun eftersom kvinnan hade skulder för särskilt boende i kommunen på 30 000.

Kvinnans gode man har alltså inte skött sitt uppdrag så tillvida att hon inte betalt den psykiskt funktionshindrade kvinnans räkningar. Hon har heller inte kommit till möten på boendet.

Men den allvarligaste bristen är att det inte funnits någon som helst kontroll från överförmyndaren i Lilla Edets kommun.

För närvarande är det Lars Ivarsbo som har det uppdraget och före honom var det Madeleine Dahlgren.

Länsstyrelsens jurist Lars Schill förstår inte varför kvinnan hade en god man i Lilla Edet överhuvudtaget eftersom hon inte var skriven i kommunen.

Enligt lag skulle hon haft en god man i Vänersborgs kommun där hon bott sen 1993. Detta har inte överförmyndaren upptäckt utan byter istället god man åt kvinnan 2001.

I kommunens akt om kvinnan står i princip ingenting. Lars Schill övervägde först att göra en anmälan till tingsrätten och begära att överförmyndaren avsätts. Men nu har kommunen tillsatt en sekreterare på halvtid som förhoppningsvis ska hålla ordning på akterna i fortsättningen.

Det ser Länsstyrelsen som en förmildrande omständighet och låter det stanna vid kritik mot överförmyndaren den här gången.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".