Fuskande Lysekilsföretagare dömd till fängelse

Företagaren Arne Vulkan i Lysekil, 58 år, dömdes idag av Göteborgs tingsrätt till fängelse i ett år och tre månader för bedrägeri, bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll. Vulkan får dessutom näringsförbud i fem år och ska betala mer än 334 000 kronor i skadestånd till personer och företag han lurat.

Arne Vulkan är lysekilsföretagaren som i mer än två decennier - sedan början av 1980-talet - försörjt sig på en bluff- och skojarverksamhet för miljonbelopp. Exakt på dagen ett år sedan Vulkan åtalades, föll idag domen i Göteborgs tingsrätt på fängelse i ett år och tre månader. Plus näringsförbud i fem år.

Arne Vulkan har satt i system att falskeligen påstå sig syssla med medicinsk forskning. Genom att hyra kontorslokaler på kända sjukhus, med deras adresser och falska brevpapper, visitkort med falska titlar som forskningschef och liknande har Vulkan i mer än 20 år duperat ett stort antal företag och privatpersoner. Affärsidén har varit att lura företag att gratis förse Vulkan med dyrare hushållsutrustning, möbler med mera, som Vulkan mot arvode påstod sig testa, och testresultaten skulle företagen kunna använda sig i sin reklam. Några test utfördes aldrig. Varorna sålde i stället Vulkan till folk, till stor del hemma i Lysekil. Åtskilliga av brotten har hunnit preskriberas. Därför slipper Arne Vulkan undan med skadestånd på drygt 334 000 kronor till lurade personer och företag.

Reporter Jan Gustavsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".