Allt färre unga i Lilla Edet tar droger

Trenden har vänt - niondeklassare i Lilla Edet säger nej till droger i allt större utsträckning. Det visar en omfattande undersökning som gjorts i nian på kommunens högstadier.
Resultatet ligger under riksgenomsnittet på alla områden.

Förra gången drogvanorna undersöktes var 2002. Då hade 11% använt narkotika någon gång. I årets undersökning är andelen 4% vilket i praktiken motsvarar ett fåtal ungdomar. Och ungefär en tredjedel av niorna har aldrig smakat på alkohol överhuvudtaget.

För resultatet visar på en tydlig förbättring jämfört med 2002 då drogvanorna senast undersöktes. Ann-Kristin Lövkvist är folkhälsosamordnare:

-Ser man utvecklingen från 2002 har det skett en oerhörd förbättring. Från att ha haft en väldigt bekymmersam situation här i LE har vi nu kommit fram till att läget är till och med bättre än i riket, säger Ann-Kristin Lövkvist.

Eva-Lena Stål jobbar som drogförebyggare i kommunen i och hon kan se att hennes arbete ger resultat:

- Vi har ett stor projekt med drogförebyggande arbete i skolorna och man prioriterar detta arbetet i kommunen och man försöker få med ungdomarna i det arbetet också, säger Eva-Lena Stål.
Elisabeth Cederblad
elisabeth.cederblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".