Fortsatt kräftgång för GM

Dagen efter att Saab Automobils ägare GM redovisat en jätteförlust kommer rapporter om att GM: s bilar sålde allt sämre i januari på den största marknaden USA. Trots kraftansträngningar fortsätter kräftgången:

Det är Toyotas och Hondas bilar som kapar åt sig allt större del av den så viktiga amerikanska marknaden och GM:s modeller backar visar ny statistik.

Lök på laxen för GM som igår redovisade en förlust för hela förra året på 8,6 miljarder dollar alltså nära 70 miljarder svenska kronor.

Vilket till och med chockade analytikerna som hade väntat sig att de insatser som GM satte igång redan i höstas skulle ha större verkan

och som till och med fick president Bush att kommentera att GM borde kunna få fram bilar som marknaden vill ha och bli lika effektiva som sina konkurrenter. 

Men det som ändå ses som lite positivt i bedrövelsen är att GM Europa halverade förlusten förra året jämfört med året innan. 

Här började GM strama åt redan under 2004 och GM räknar med att det ska gå ännu bättre 2006. 

Till och med Saab Automobil som hittills under GM: s ägarskap inte visat någon vinst med ett undantag beräknas åtminstone kunna gå jämnt ut i år. 

Om GM Europa då skulle stå på egna ben så kommer också Saabs position inom GM att bli mindre ifrågasatt.
Jörgen Winkler
jorgen.winkler@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".