Katarina Hansson (v): Partistyrelsens snack om resurser är "bullshit"

Vänsterpartiets partistyrelse säger nej till Uddevalla-avdelningens ansökan om att få ställa upp med en lokal samlingslista i Uddevalla. Och nu är besvikelsen stor hos ordföranden Katarina Hansson:
-Partistyrelsen snackar om att de skall ge oss stöd och resurser till en kommunal vänsterpartilista. Det är ”bullshit”, det är ju vi i partiföreningen som är resurserna, säger Kararina Hansson.

Vänsterpartisterna i Uddevalla vill inte ställa upp i kommunalvalet med en traditionell partilista. Medlemmarna har i en omröstning i stället beslutat att ställa upp tillsammans med miljöpartiet i Uddevalla och partilösa under namnet Solidariskt Uddevalla.

Den förra partistyrelsen sade nej till detta. Sedan skickades en ny begäran in till den nyvalda partistyrelsen. På lördagen kom beskedet: Nej.

”Det riskerar att undergräva den partibaserade parlamentariska demokratin”, skriver partistyrelsen i ett pressmeddelande. En samlingslista skulle göra det svårare för väljarna att se skillnader mellan partierna, minska partimedlemmarnas inflytande och orsaka ekonomiska och organisatoriska svårigheter, heter det.

-Det är precis tvärtom. Nu blir det svårt att fortsätta bedriva partiarbete i Uddevalla över huvud taget. Jag tycker att det är väldigt tråkigt att partistyrelsen inte velat lyssna på våra argument och vad medlemmarna vill. Partistyrelsen utgår i sitt resonemang från de som lämnat partiet, men det är medlemmar i vänsterpartiet som vill ha denna gemensamma lista, säger Katarina Hansson.
Arbetet med samlingslistan fortsätter, säger Katarina Hansson. Det blir nu upp till varje enskild medlem att avgöra om man vill stå på listan enligt Hansson, som kallat till ett extra möte nästa vecka med anledning av partistyrelsens beslut.

I Uddevalla är de så kallade förnyarna starka. Fyra av nio fullmäktigeledamöter för vänsterpartiet har lämnat partiet.

Vänsterpartiets gruppledare i riksdagen Lars Bäckström är från Uddevalla. Han berörs dock inte av planerna på en lokal lista.

I riksdagsvalet ställer vänsterpartiet upp med en egen lista i Uddevalla.

SR VÄST/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".