Ny kommunchef blev en överraskning för anställda

Kommunstyrelsen i Lysekil har suttit i sammanträde nästan hela dagen idag. Det fanns hela 20 punkter på kallelsen som gick ut för en vecka sedan. Men en punkt fanns inte med, kommunledningens förslag till den nyinrättade tjänsten som kommunchef:

Så när de 11 kommunstyrelseledamöterna kom till mötet idag fick det ärendet sättas högst upp på listan och ledamöterna blev informerade om kommunledningens förslag att ge uppdraget till Uddevallas förra planeringsdirektör Lars Björneld, bosatt i Fiskebäckskil. 

I april förra året löste den då 59-årige Björneld ut sin fallskärm i Uddevalla och får behålla 70% av sin lön fram till sin ålderspension, i runda tal över 32 000 kronor i månaden. 

Om Björneld tar ut ersättningen från sitt nya jobb i form av lön, minskar hans avtalspension med samma summa som den nya lönen minus 3 300 kronor i månaden i fribelopp, det vill säga ett basbelopp. 

Med en normal LÖN för en förvaltningschef går han alltså miste om sin hela sin avtalspension. Men en vanlig konstruktion i liknande fall är att ersättningen går via avtalspensionärens bolag och inte tas ut som lön och i sådana fall får Uddevalla kommun fortsätta betala fallskärmarna trots att avtalspensionären har ett nytt jobb och nya inkomster. 

Det var igår eftermiddag som Lars Björneld lanserades som Lysekils nye kommunchef och det kom som en total överraskning för kommunens förvaltningschefer på ett informationsmöte, där de fick träffa sin blivande chef samtidigt med informationen från kommunledningen. 

Men ända sedan kommunfullmäktiges beslut i höstas om att tillsätta en stark man eller kvinna för att bringa reda i Lysekils förlustekonomi, har man väntat på att den personen skulle börja jobba från årsskiftet.

Och det verkar som om kommunledningen fått bråttom, så bråttom att man ännu för en vecka sedan inte kunde sätta upp ärendet på kallelsen till kommunstyrelsesammanträdet idag. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".