Tveksamt för förbränningsanläggning

Planerna på en förbränningsanläggning för miljöfarligt avfall invid Byfjorden i Uddevalla, verkar falla. Samtliga partier utom socialdemokraterna är idag emot.
Från början var partierna med på noterna, när Uddevalla kommun ansökte om statliga miljöpengar till flera olika projekt, varav Pyroarc-anläggningen på Fröland var ett. 50 000 ton miljöfarligt avfall per år skulle tas omhand och förbrännas vid hög temperatur med avancerad ny teknik i ett privatägt företag, Termisk Resurs Återvinning. Men nu, tre månader före valet, verkar tveksamheten till projektet verkar smitta av sig bland partierna. Först deklarerade moderaterna och vänsterpartiet, att de var emot. Kristdemokraterna tar avstånd från industriplanerna och i stället vill de satsa på boende. Inte oväntat säger också Miljöpartiet bestämt nej. Centern och folkpartiet har inte ännu sagt formellt nej. Men Bohuscenterns ombudsman Rolf Andersson säger till Radio Väst, att centern är tveksam till om det finns tillräckligt mycket miljöfarligt avfall i närregionen för att motivera ett bygge. Möjligen kan centern tänka sig en pyroarc-anläggning, om miljödomstolen ger klartecken, men absolut inte på Fröland. Folkpartisten Berit af Geijerstam, suppleant i kommunfullmäktige, säger att en förbränningsanläggning skulle förstöra möjligheten för kommunen i framtiden att satsa på bostäder i en attraktiv kustmiljö, och bland annat därför är folkpartiet emot. Om ingen ångrar sig till kommunstyrelsemötet på tisdag, lär det bli ett svidande nederlag för socialdemokraterna med kommunalrådet Lennart Björk i spetsen. Röstar samtliga socialdemokrater för Pyroarc-anläggningen och alla andra partier emot, blir det 5 ja och 10 nej-röster och därmed tummen ner för hanteringen av miljöfarligt avfall på Fröland. .
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".