Uddevalla sjukhus

Läkare anmäld efter patients död

En läkare på medicinkliniken vid Uddevalla sjukhus har blivit till anmäld Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd för misstag som anmälaren menar lett till en patients död.

Det handlar om en 52-årig kvinna från Sotenäs, som i november avled på ett sjukhus på Gran Canaria. I oktober var kvinnan och hennes man, båda diabetiker, på Uddevalla sjukhus för att få mediciner och råd inför sin vintervistelse på Kanarieöarna.

Kvinnan visade stora blåmärken på magen efter insulinsprutor hon tagit mot sin diabetes och frågade läkaren om det var normalt. Läkaren ska enligt anmälan ha svarat att det inte var normalt. Kvinnan påtalade också att hon sedan lång tid lidit av näsblod, men läkaren ska inte ha reagerat på detta.

En månad senare, på Gran Canaria, fick kvinnan enorma magsmärtor och blev inlagd på intensivvård på spanskt sjukhus där. Det visade sig att kvinnan hade koaguleringsproblem i blodet. Fyra dagar senare avled hon.

Hennes man, som gjort anmälan till HSAN, menar att läkaren på Uddevalla sjukhus gjort ett stort misstag en månad tidigare, när han inte förstått kvinnans livshotande symptom.

Maken skriver i sin anmälan: ”Om han reagerat och gjort en grundlig undersökning hade kanske min hustru levt idag. Jag kräver upprättelse och en förklaring på vad som hänt och inte gjorts.”
Jan Gustafsson
jan.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".