Körde ihjäl mopedist- döms till böter

En 31-årig strömstadsbo har dömts till 20 000 kronor i böter för att ha kört ihjäl en mopedist på E 6:an.

Strömstadsbon var på väg hem från sitt jobb i Norge efter klockan nio en kväll i september 2004. Han körde enligt vittnen i mycket hög fart söderut på E 6:an i sin snabba sportbil. Och gjorde en rad farliga omkörningar.

Högsta tillåtna hastighet var 70 kilometer i timmen, men mannen har erkänt att han körde betydligt fortare, kanske i hundra. Vid busshållplatsen intill korsningen med länsväg 1041 i Källvik, Stene körde mannen bakifrån på en mopedist med flakmoped. Den 39-årige mopedisten, hemmahörande i trakten, dog direkt. Han hade reflexväst på sig. Bilens bromsspår var 94 meter.

Uddevalla tingsrätt slår i domen fast att strömstadsbon varit ovarsam, kört alltför fort och därigenom orsakat mopedistens död. Men mopeden saknade bakljus, dess förare var därmed medvållande till olyckan - därför räcker det med bötesstraff på 20 000 kronor för vårdslöshet i trafik och vållande till annans död.
Jan Gustafsson
jan.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".