Flyktingar ger Trollhättan godkänt

Flyktingmottagningen i Trollhättan får bra betyg av flyktingarna själva. 27 av de 47 som kom till Trollhättan 1998 har låtit sig intervjuas av en studerande på högskolan HTU och de talar genomgående om bra bemötande.
Det finns de som väntat upp till åtta år på uppehållstillstånd och som det heter i utredningen: "Det är svårt att uppnå en full integrering efter så lång väntan. Istället uppstår ett stigmatiserat utanförskap". Det påverkar också motivationen att lära sig svenska. Meninglöst, tycker en del rentav. Men hanteringen av uppehållstillstånden ligger utanför kommunens kontroll och ser man till det som Trollhättans kommun kan påverka så ger flyktingarna ett bra betyg. De talar om tolerans, om öppenhet, om vänligt bemötande och om väl fungerande tolkservice. En del talar om det goda samhället och om att de känner skuld för att det inte kan återgälda det. Men det finns också det som flyktingarna är mindre nöjda med. Det kanske allvarligaste är det inte finns tillräcklig beredskap när någon drabbas av posttraumatiska känslosammanbrott, alltså när hemska upplevelser i det förflutna behöver bearbetas med psykologiskt stöd. Det finns också önskemål om fler informationsträffar, språkundervisning i ett tidigare skede och satsningar på invandrarungdomar inom kultur och idrott. Men samtidigt säger samtliga de 12 flyktingar som djupintervjuats att som inte har tid att engagera sig i föreningslivet. Familjeliv och arbete tar all tid.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".