Orust kritiseras av JO

Justitieombudsmannen (JO) riktar ovanligt skarp kritik mot Orust kommun, som utövat påtryckningar mot en privatperson för att denne skulle riva en byggnad.
Privatpersonen köpte en fastighet och i köpet ingick en förrådsbyggnad. En del av den byggnaden gick in på en angränsande fastighet, som då ägdes av Orust kommun. Flera år senare sålde kommunen den fastigheten till en annan privatperson, som inte ville ha byggnaden där. Kommunen skrev då till byggnadens ägare och hävdade bland annat att om förrådet inte flyttas inom den tidsram som angetts, "ser vi oss nödsakade att flytta eller riva det på Er bekostnad". Det kom fler blev och dessutom upprättade kommunstyrelsen ett yttrande där man påstod sig vara berättigad att använda sig av kronofogdemyndighetens tjänster för att få sin rätt, bland annat genom handräckning. JO har nu gjort en bedömning av kommunens skrivelser och omdömet är hårt. JO konstaterar att kommunen saknat rättsliga möjligheter att vidta de åtgärder som kommunen förutskickat i sina meddelanden och dessutom under sken av myndighetsutövning utövat påtryckningar mot privatpersonen. "Detta handlande", skriver JO, "är enligt min mening utomordentligt anmärkningsvärt". JO skriver till och med att han övervägt att driva ärendet vidare till en straffrättslig prövning, men har slutligen stannat "vid den här uttalade mycket allvarliga kritiken".
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".