Västsvenska guldskatter stannar kvar i Stockholm

Det skulle bli för dyrt att flytta västgötska guldskatter från Historiska museet i Stockholm till Västsverige kom regionstyrelsen fram till vid sitt sammanträde på tisdagen. Argumentet att Sveriges vagga kanske stod i Västergötland bet inte på majoriteten av politikerna.

Frågan om att flytta hem guldfynden till den region där de en gång hittades hade tagits upp i en motion av centerpartisten Per Olov Blom. Han ansåg att en monter med guldskatterna i Västsverige skulle stärka den regionala identiteten.

-Ett bra sätt att göra det är att låta gamla historiska guldskatter återvända till de platser där de en gång har använts i vardagslivet, säger Blom.

För att västsvenskarna ändå ska få tillfälle att beskåda härligheten vill regionstyrelsen att kulturnämnden initierar ett bredare samarbete mellan Historiska museet och museerna i regionen.

Historiska museet har sagt att det inte är främmande för att tillfälligtvis ställa ut vissa föremål på lokala regionala museer om säkerhetsnivån är godtagbar.

-För mig är det närmast en otänkbar tanke att spegla hela landets historia i Guldrummet utom Västergötland, säger tillförordnade chefen för Historiska museet Lars Amréus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".