Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Feriearbete och socialbidrag diskuteras

Ungdomar ska kunna feriearbeta utan att familjens socialbidrag sänks. Under fredagen tar riksdagen upp den här frågan i interpellationsdebatten.

I veckan var det debatt om samma sak i socialnämnden i Vänersborg. 

Vänsterpartiets Lutz Rininzland ville ha ett svar från socialnämndens ordförande, socialdemokraten Lennart Niklasson, om hur nämnden ser på inkomsten från ungdomarnas feriearbete i familjer med försörjningsstöd. 

Svaret blev, att det är den sammanlagda familjeinkomsten som ligger till grund för hur stort stödet blir men att nämnden ska ta upp frågan om fribeloppets storlek. 

Idag får ungdomarna feriearbeta upp till 3 000 kronor utan att det påverkar socialbidraget, och det kan alltså bli aktuellt att den summan höjs i Vänersborg. 

Men det är upp till varje kommun att besluta om hur man gör.
Att frågan har lyfts till riksdagen beror på en fråga från en folkpartist, som tycker det ger fel signaler till barnen i de sämst ställda familjerna, att det inte lönar sig att arbeta. 

Vad folkpartisten Hans Backman efterlyser är klarare direktiv till kommunerna, så att de måste leva upp till Socialstyrelsens allmänna råd om att kommunerna ska ta hänsyn till ungdomarna själva och att de ska uppmuntras att arbeta och att de aldrig är underhållsskyldiga för sin familj eller sina föräldrar. 

Och idag får alltså Backman svar i riksdagen av socialtjänstminister Morgan Johansson, - på sin fråga om ministern tänker göra någonting för att ändra socialtjänstlagen så att kommunerna inte längre ska kunna sänka socialbidraget för en familj, när barnen sommarjobbar.
Ylva Tjörnstrand
ylva.tjornstrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".