Karlstad säger nej till äldreboende

En 86-årig ljungskilekvinnas önskan att bli karlstadbo - har blivit ett juridiskt stafettlopp. Kruxet är att kvinnan vill bo på ett äldreboende i sin nya hemstad, men i Karlstad säger kommunen nej.

Kvinnan vill flytta från Ljungskile till Karlstad för att komma närmare sin äldsta dotter och barnbarn. Dessutom vantrivs hon i Ljungskile. Kvinnan bor idag i ett äldreboende i Ljungskile och vill att Karlstads kommun ordnar ett liknande boende åt henne när hon fylttar dit.

Hon har svårt att gå och har besvär med oro, ångest och värk. Och det är det som har fått Uddevalla kommun att ge henne plats på särskillt boende.

Men Karlstads kommun tycker inte att kvinnan har tillräckligt stora behov av särskillt boende. Det borde räcka med hemtjänst, tyckte man och sa nej till kvinnans begäran. Fallet gick vidare till länsrätten i Värmland som gav Karlstads kommun bakläxa. Hade Uddevalla kommun bedömt - att kvinnan behövde bo på ett äldreboende, så borde hon ha samma behov även i Karlstad. Ungefär så resonerade länsrätten.

Men historien är inte slut där - Karlstads kommun har nu i sin tur överklagat länsrättens beslut till kammarrätten. Kommunen är rädd för att Uddevallas generösare bedömning av vem som har rätt att bo på äldreboende ska bli ett riktmärke och innebära att kommunerna skulle tvingas att erbjuda många fler äldre plats på särskillt boende än idag. Och medan de juridiska stafetten går vidare sitter den 86-åriga kvinnan kvar i Ljungskile - och vantrivs.