Man ur huse i Ed mot rovdjurspolitiken

Runt tvåtusen demonstranter gick igår i fackeltåget genom Ed för att visa sitt stöd för vargskytten Stig Engdahl från Ed som dömdes till ett halvårs fängelse för att han skjutit en varg som var i närheten av hans fårhage.

Manifestationen präglades också av missnöjet med landets rovdjurspolitik och kravet på att varg, som angriper tamdjur, lättare ska få skjutas.

På torget överlämnades en manifestation kallad Vargfacklan till en rad lokala politiker i Dalsland och Bohuslän och till riksdagspolitiker från socialdemokraterna och de fyra borgerliga partierna som fanns på plats.

Enligt arrangörerna var deltagagarna runt 4 000 men polisen uppskattade deltagandet till ett par tusen.

Efteråt var många av arrangörerna nöjda med att så många slutit upp. Stig Hansson från Folkauktionen för en ny rovdjurspolitik menar att politikerna måste få upp ögonen för problemen:

- De rovdjur som sprider sig utan kontroll kommer att medverka till att landskapet utarmas, vi måste ha en mer lokalt styrd rovdjurspolitik. Det finns ingen förståelse för oss som vill leva på landsbygden, säger Stig Hansson.

Endast ett fåtal personer var på plats för att visa sitt missnöje i tysthet mot demonstrationen. Bland dem föreningen Nordulv som fanns på plats med tre personer:

- Jag är faktiskt oroad över att det fanns så många politiker på plats i Ed igår som gick ut och sa att i praktiken så skall vi inte ha någon vilt levande vargstam. Och när det gäller straffet mot Stig Engdahl borde det vara högre. Sex månader är ju ett straff som ligger i den nedre straffskalan säger Michael Kjörling, presstalesman i Nordulv.