Maskinoperatörer flyr pappersindustrin

Unga kunniga maskinoperatörer flyr Arctic Paper och väljer Preemraff istället eftersom lönen är högre där.
I våra nyheter igår, hörde vi om de stora löneskillnaderna mellan olika pappersbruk i landet där Arctic Paper finns bland de sämst betalda.
- Det är förfärligt att det skall vara så för vi gör ungefär samma jobb här i Munkedal som dom gör på de här ställerna som tjänar mest, säger Pappers ordförande på Arctic Paper i Munkedal, Gustaf Söreklint.

En pappersarbetare på Arctic Paper i Munkedal har en genomsnittslön som ligger ungefär 6000 kronor under de bäst betalda pappersarbetarna som finns på Korsnäs pappersbruk i Gävle. Och det faktum att löneutvecklingen ser ut som den gör på Arctic Paper, gör att främst maskinoperatörer söker jobb på annat håll.

I den lönestatistik som tidningen Dagesn Arbete tagit fram finns det ett tydligt geografiskt samband som inte är särskilt smickrande för Västsverige, pappersarbetarna i områden med hög arbetslöshet tjänar långt under sina kollegor i övriga landet.
Gustav Söreklint är särskilt missnöjd med att löneförhandlingarna görs lokalt:

- Vi är kritiska för att det skall vara en så låg lokal pott därför ser vi fram emot en omfördelning av pottsystemet inför nästa löneförhandling, avslutar Gustaf Söreklint.