Nya uppgifter om avvisad Uddevallafamilj

Nu kommer nya uppgifter om familjen Rasidova-Asani och deras sjuka 15-åriga dotter Sabina som avvisades från Uddevalla till Makedonien i september förra året.

Jonny Henriksson från Smyrna församlingen i Göteborg engagerade sig i familjens öde och har 30 års erfarenhet av flyktingarbete - han har precis kommit hem från Makedonien där han träffade familjen och Sabina och han ifrågasätter Rädda Barnens insamling för familjen. 

Smyrnaförsamlingen på plats i Makedonien har vid flera tillfällen försökt att få Sabina till sjukhus och också erbjudit familjen att en läkare skulle komma hem till dom för att hjälpa Sabina men familjen har tackat nej varje gång. Familjen har ännu inte registrerat sig och får därmed inte de socialbidrag man har rätt till men med hjälp av insamlingen som Rädda barnen gjort sen i höstas klarar sig familjen. Långt bättre än flertalet andra romer berättar Henriksson. Familjen bor bra i en fura rumslägenhet med färg-TV och egen bil. Jonny Henriksson är tveksam till flera punkter i familjens historia men främst flickans påstådda sjukdomstillstånd.

Jonny Henriksson berättar att när de besöker familjen ser de flickan springa in i ett rum och där de kommer in har hon tagit ett täcke och dragit över sig och vägrar att vända på sig.

Jonny Henriksson ifrågasätter också den insamling som pågått sen i höstas av generösa svenskar via Rädda Barnen som hittills gett över 100 000 kronor.

Marianne Karlsson vid Rädda barnen i Uddevalla vill inte kommentera Henrikssons uppgifter.

Marianne Karlsson tror att det är rädsla som ligger bakom att familjen tackat nej till sjukvård. Det finns risk att Sabina spärras in på mentalsjukhus, därför att Makedonsk sjukvård inte har kompetens nog att hjälpa Sabina, berättar Marianne Karlsson.

Rädda Barnens tidigare planer på att själva fara ner till Makedonien är lagda på is och insamlingen kommer troligen att avbrytas säger Marianne Karlsson på Rädda barnen men inte p.g.a. tveksamheter till familjens situation säger hon.
Angelique Hvalgren
angelique.hvalgren@sr.se