Måseskär får extra skydd

Nu ska 24 fyrar runt om i landet får extra skydd. Riksantikvarieämbetet, Statens fastighetsverk och Sjöfartsverket har nu enats om vilka fyrar det ska bli och regeringen tar det formella beslutet. Bland de 24 fyrarna finns Pater Noster norr om Marstrand och Måseskär utanför Orust.
Redan i dag är drygt 40 av 13O tidigare bemannade fyrplatser förklarade som byggnadsminnen. De flesta av de 24 nu omtalade finns redan bland dessa, men några nya har tillkommit. Bland annat ska Pater Noster, Måseskär och Kullens fyr få högre status. Den exklusiva skaran har valts ut för att de representerar de kustavsnitt de finns på och för att de står för olika epoker och byggnadssätt. Det talas även om att fyrar i Vänern så småningom kan få tillhöra kulturarvet. Bland annat har Megrundet i Dalbosjön och Hjorten utanför Mellerud nämnts, men inget är bestämt. Formellt är det regeringen som beslutar om skyddet. Sjöfartsverket äger de flesta av fyrarna och kommer att fortsätta driva dem. Statens fastighetsverk äger en del och hela poängen med att höja skyddsvärdet på fyrarna är att de ska stanna i statens ägo. Exakt hur framtiden för dessa kulturskatter ska se ut är oklart. Några ska fortsätta att fungera som fyrar i många år till, andra ska eventuellt utvecklas för att kunna hysa restauranger och hotell beroende på vad som passar. Här är listan på fyrar som ska skyddas Stockholms län: Söderarm, Understen, Landsort, Örskär Kalmar län: Ölands norra udde, Ölands södra udde Gotlands län: Stora Karlsö, Fårö, Gotska Sandön, Hoburgen Blekinge län: Utklippan. Skåne län: Falsterbo, Kullen, Helsingborg Hallands län: Nidingen. Västra Götalands län: Vanäs, Vinga, Pater Noster, Måseskär Västerbottens län: Ratan, Bjuröklubb Norrbottens län: Malören, Rödkallen. Västernorrland: Högbonden
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".