Oljespridning begränsas av is i Hvalerfjorden

Oljan utanför norska Hvaleröarna ligger still och är mer eller mindre infrusen i isen. Det rapporterar svenska kustbevakningen nu på morgonen.

Svenska kustbevakningen har lagt ner flygbevakningen av oljeutsläppet över helgen, medan norrmännen fortsätter flygbevakningen. Sverige har en oljebekämpningsbåt i närheten - men allt pekar på att oljan ligger still ännu ett tag, så länge det är så mycket is.

På norska sidan händer det däremot saker idag. Naturvernforbundet ska få fram utrustning idag för att tvätta och ta hand om de många oljeskadade fåglarna. Det görs med frivilliga krafter i Fredrikstad ornitologiske forening och man har fått låna en verkstadslokal att hålla till i.

Och på norska sidan börjar nu också debatten om att klämma företaget Borregård på skadestånd för utsläppet av olja i Glomma.

Och en debatt gäller också varför det tog flera dagar från utsläppet förra helgen tills någon kom sig för att lägga ut länsor i älven. Det dröjsmålet får nu en mängd fåglar lida för, och fler kan det bli när isen går upp.

Text: Lars Wieslander
Epost:
lars.wieslander@sr.se
Telefon: 0522-67 00 54

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".