Personalbrist problem i psykiatrin

Det är inte organisationen som felar utan bristen på personal som skapar problemen inom psykiatrin. Det menar chefen för psykiatrin i NU-sjukvården Lars Helldin och han får stör av Nu-sjukvårdens ordförande centerpartisten Per Olov Blom.

Lars Helldin reagerar på miljöpartiets regionråd Stefan Alexanderssons uttalande att effektiviteten och organisationen inom psykiatrin är alldeles för dåliga.

-Det stora problemet för psykiatrin är inte att man arbetar på fel sätt, säger Helldin  till Sveriges Radio Väst. I stället är problemet den allvarliga personalbristen. I NU-sjukvården saknar psykiatrin var tredje läkare.  

Helldin får stöd av Per Olov Blom, ordförande för NU-sjukvården och ersättare i regionstyrelsen. 

- Det finns många vakanser och det kostar onödigt mycket pengar att ta in tillfällig personal, säger Per Olov Blom. 

Förra året ökade Västra Götalands-regionens kostnader för anlitande av bemanningsföretagen trots att det politiska målet är det rakt motsatta. Det är framför allt primiärvården och psykatrin som tvingats hyra in läkare. 

- Det är jätteproblem eftersom det drar pengar från möjligheten att ge mycket vård, säger Per Olov Blom.
Bosse Adriansson och Birgitta Andersson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".