Olika uppgifter i rätten om skottlossningen

I dag inleddes rättegången mot de två unga män från Trollhättan som var inblandade i skottlossningen i centrala Uddevalla i slutet på april.
Grovt vapenbrott, skadegörelse, olaga hot och hot mot tjänsteman - det är åtalspunkterna för den häktade 22-årige Trollhättebon och hans 21-årige kamrat. Det var 22-åringen som hade pistolen. Det var efter ett bråk mellan två gäng på en krog på Kungsgatan som skott avlossades ute på gatan mot ett par som försökt medla i bråket. Folk flydde i panik och gänget från Trollhättan sprang efter in på ett kafé i närheten. Men uppgifterna går isär om vad som hände när 22-åringen försökte ta sig ut på gatan igen, undan polisen. Fem poliser kom till kafét, efter larmet om skottlossning, däribland en hundförare. Två av dem försökte övermanna mannen, som rusade mot dörren, och då, säger polisen, drog 22-åringen upp pistolen ur byxlinningen och viftade med den, samtidigt som han slogs vilt med poliserna. Han riktade pistolen mot den ene polisen och fortsatte slåss, trots att polisen sa till honom att släppa vapnet. Till sist kastade han pistolen mot sina kamrater längre in i lokalen. Men innan de fick tag i den, lyckades hundföraren ta den. Hundföraren och de båda poliserna som lyckades övermanna den misstänkte, har alla tre förhörts i dag och lämnar samstämmiga uppgifter om att den åtalade försökte vrida pistolen mot magen på en av dem som höll honom och att han sen kastade pistolen mot kompisarna, för att de skulle ta den. 22-åringen själv säger att han absolut inte hotade någon och att han försökte kasta ut pistolen genom ett trasigt fönster, åt rakt motsatt håll, ut på Kungsgatan, och att han gjorde det bara för att bli av med pistolen. Visserligen hoppades han att någon kompis skulle ta hand om den, säger han. Men han nekar alltså till brottet att ha hotat polismannen. Nästa vecka fortsätter rättegången ytterligare två dagar, tisdag och onsdag, och då står också den andre misstänkte, den ett år yngre kamraten, inför Uddevalla tingsrätt. Många vittnen ska höras, för det var mycket folk och mycket kaotiskt på Kungsgatan den där natten i slutet på april.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".