Britt Bohlin-Olsson (s)

Britt Bohlin-Olsson (s): - Synd att Laila Feivalds karriär skulle sluta på det här sättet

Utrikesminister Laila Freivalds avgår efter den senaste kritikstormen.

-Jag bedömer att det rådande läget är omöjligt för mig, säger hon.
Hennes partikollega Britt Bohlin-Olsson från Bäckefors som sitter i riksdagen och är dessutom gruppledare för socialdemokraterna tycker att Laila Freivalds är en mycket kompetent politiker och hon tycker det är synd att hennes karriär slutade på det här sättet.

Statsminister Göran Persson berättade om avgången vid en morgontidig presskonferens på tisdagen. Under måndagen avslöjades att Laila Freivalds på förhand känt till UD:s kontakter med det företag som i samband med Muhammedbråket stängde Sverigedemokraternas hemsida. Freivalds har tidigare förnekat att hon kände till kontakterna.

Freivalds sade själv att hon under en presskonferens i Bryssel på måndagskvällen, om det vitryska valet, insett att situationen nu blivit ohållbar:

-Ingen av journalisterna var intresserade av sakfrågorna. Det var då jag insåg: Det här är omöjligt, sade Freivalds.

Göran Persson fick på presskonferensen frågan om han varit informerad om att Laila Freivalds samrått med sin medarbetare innan kontakten med webbhotellet Levonline togs.

-Nej, jag hade ingen sådan kunskap, svarade Göran Persson.

Frågan är då om han blev vilseledd av sin egen utrikesminister. Några dagar efter kontakten kritiserade Göran Persson UD-tjänstemannen hårt offentligt.

-Vi har tydligen gått förbi varandra i informationshänseende. Jag har ingen som helst anledning att säga att jag blivit vilseledd, sade Göran Persson.

Jämtin?

På frågan om varför det blivit omöjligt för Laila Freivalds att fortsätta hänvisade Göran Persson bara till Freivalds egen bedömning.

-Hon leder en jättelik organisation som också måste ha arbetsro för att fungera och för att fungera väl. Hon gör bedömningen att det är svårt under rådande omständigheter, sade Göran Persson.

Bosse Ringholm är förordnad att vara utrikesminister tills vidare, tills en ny har utsetts, berättade Persson. Han betonade mycket starkt att Ringholm inte ska förbli utrikesminister. En tänkbar kandidat till posten skulle kunna vara Carin Jämtin, biståndsministern.

Ringholm själv säger till TT att han blev överraskad av den snabba utvecklingen.

TT: Vad står på din agenda som utrikesminister nu?

-Närmast i dag är att vi har Botswanas president på ingång. Han ska äta lunch med kungaparet och jag ska träffa ministrar ur Botswanas regering.

SR VÄST/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".