Jobb till socialbidragstagare

I Vänersborg ska sexton socialbidragstagare få chansen att komma ut på arbetsmarknaden i riktiga jobb i gymnasieskolan. Och på köpet minskar kommunen sina socialbidragskostnader:

Vänersborg vill ta idén från Trollhättan. Den går ut på att folk som har gått lång tid på socialbidrag ska få något som heter KAM-anställning, KAM står för Kommunal Arbetsmarknadsersättning.

Poängen är att de får en riktig anställning med en lön på 13 580 kronor i månaden, om än tidsbegränsad till ett halvår och i och med det betalar de skatt och sociala avgifter, får självförtroende och dessutom kvalar de in för A-kassa. Inte dumt ur kommunal synvinkel man slipper försörja dem med kommunala pengar efter anställningen om de inte får fortsatt jobb.

Det här har funnits i flera år i Trollhättan med 100 personer. I Vänersborg är det gymnasienämnden och socialnämnden som driver på för att få genom det här till nästa år. Det kostar lite över två miljoner för åtta personer i ett halvår, sexton på hela året.
Lasse Wieslander
lasse.wieslande@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".