Svårt att säga upp fallskärmsavtal

I går krävde de ledande borgerliga politikerna i Uddevalla kommun att den tidigare förvaltningschefen Lars Björnelds fallskärm på 30 000 kronor i månaden ska rivas upp. Men frågan är om det är möjligt, ingen ansvarig på kommunen vill kommentera frågan.

Om de borgerliga partierna kommer att driva kravet på att riva upp Björnelds fallskärm kommer det att bli en svår juridisk nöt att knäcka.

Vi har talat med både personalchefen och stadsjuristen idag och ingen av dem vill i dag kommentera Lars Björnelds avtal och möjligheterna att riva upp det. Grundregeln är att ingångna avtal skall hållas.

I avtalslagen finns paragrafer om situationer där det går att ogiltigförklara ett avtal. Det kan handla om att någon tvingat sig till ett avtal eller lämnat felaktiga uppgifter när avtalet skrevs. Det är knappast aktuellt i det här fallet.

Det finns exempel från Borås kommun som för några år sedan satt på en rad dyrbara fallskärmsavtal. Det kommunen kom fram till, med hjälp av arbetsrättslig expertis, var att förutsättningen för att riva upp ett avtal var att det fanns saklig grund för avsked.

I Uddevalla kommun blev dåvarande ekonomichefen Peter Ström avskedad för tio år sedan efter ett vidlyftigt användande av skattemedel för personlig vinning.

Men Lars Björneld kan inte sägas upp, han har redan slutat sin tjänst i Uddevalla av egen kraft och fått ett nytt jobb.

Lars Björneld har fått stark kritik av kommunens revisorer i deras granskning av näringslivs- och arbetsmarknadsförvaltningen där Lars Björneld var chef fram till förra året. Men det kommunfullmäktige skall avgöra så småningom är om politikerna i kommunstyrelsen skall beviljas ansvarsfrihet.

Hanteringen av Microbindprojektet, som revisorerna har kritiska synpunkter på är också föremål för en förundersökning. Enligt åklagarmyndigheten i Uddevalla finns på det här stadiet ingen misstänkt person.
Bosse Adriansson
bo.adriansson@sr.se  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".