13-åring nekades vård

En 13-årig flicka från Vänersborg med tarmvred nekades vård då personalen på vårdcentralen trodde att hon led av magsjuka. Nu anmäler flickans mamma det inträffade till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

Det krävdes många telefonsamtal från den oroliga Vänersborgsmamman, vars dotter drabbades av allvarliga magsmärtor och kräkningar. 

Flickans mamma ringde flera samtal till sjukvårdsupplysningen som tyckte att besvären skulle behandlas som maginfluensa eller magkatarr. Vårdcentralen tyckte inte heller att problemen lät särskilt allvarliga. Där gissade man också på maginfluensa.  

Den trettonåriga flickan mådde allt sämre och blev deprimerad.  Fler samtal till vårdcentralen, sjukvårdsupplysningen och även en läkare gjordes men mamman fick inga andra råd än att ta laxermedel och vänta tills besvären försvann.  

En sköterska sa enligt mamman, ”kom inte hit, vi vill inte ha magsjuka här”. En annan frågade om besvären berodde på psykiska besvär. Till slut krävde flickans mamma att få träffa en läkare och fick då åka till akuten på Näl. Där opererades flickan, tarmvred.

Nu blir det Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnds sak att granska hur flickan blev omhändertagen av sjukvården.
Jonas Elfving
Jonas.elwing@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".