Högkostnads skydd för gamla ökar tandvårdsköerna

Om en vecka införs högkostnadsskydd i tandvården för människor som fyllt 65 år. De ska inte behöva betala mer är 7700 kronor för inplantat och proteser. Men nu varnar tandläkarna för att systemet inte är redo. De äldre kan få vänta i ett halvår eller mer, innan behandlingen kan påbörjas.
Problemet ligger hos försäkringskassan i Skåne. Det är den som utsetts av regeringen att hålla i den nya reformen. Först i går fick försäkringskassan muntligt löfte om att få ekonomisk ersättning för det här arbetet, ett löfte från finans- och socialdepartementen. Regeringens beslut togs i april, att Göran Perssons löfte om att värna om de äldres tänder, skulle genomföras. Men det saknas 25 personer i Skåne, handläggare och försäkringstandläkare, för att systemet ska vara redo. Om en dryg vecka väntas 10 000 65-åringar och äldre i Sverige att gå till tandläkaren för att få gjort ett inplantat eller en protes. Men det kan de glömma! I alla fall de närmaste månaderna. Försäkringskassan är helt enkelt inte redo. Det bekräftas av enhetschefen Elisabet Andersson för vårdersättningskontoret på försäkringskassan i Skåne.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".