Vänsterpartiet lever dubbelliv i Uddevalla

I höst kommer man att hitta vänsterpartister på två olika valsedlar. Dels på en egen lista dels tillsammans med miljöpartier och partilösa på Solidariskt Uddevallas lista. Jarmo Uusitalo, tredjenamn på Solidariskt Uddevallas lista tror att det kommer att vara liten skillnad mellan de två listornas politik.

- Båda listorna är vänsterpartilstor, båda listorna är beslutade på vänsterpartiets medlemsmöten, säger Jarmo Uusitalo, kommunstyrelseledamot för Vänsterpartiet som nu är trea på Solidariskt Uddevallas lista.

På frågan om Vänsterpartiet i Uddevalla kan gå ut med två olika politiska program svarar Jarmo Uusitalo att Solidariskt Uddevallas lista är framförhandlad av partilösa, miljöpartiet och vänsterpartiet.

- Vi har inte sett plattformen än för vänsterpartilistan, men jag förutsätter att det politiskt kommer att vara väldigt små skillnader mellan oss, säger Jarmo Uusitalo.

Men Jarmo Uusitalo får mothugg av Ann-Kristin Sörensson, avhoppad socialdemokrat, som också står med på Solidariskt Uddevallas lista. Hon skriver i ett mail till SR Väst att Solidariskt Uddevalla inte kan betraktas som en vänsterpartilista. På listan finns både vänsterpartister och miljöpartister och partilösa - och majoriteten av de partilösa är inte före detta vänsterpartister, skriver Ann-Kristin Sörensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".