Många oskyddade trådlösa datornätverk

Antalet företag och hem med trådlösa datornätverk har ökat med drygt 50 procent på ett år i centrala Trollhättan. Samtidigt ökar antalet oskyddade nätverk, det visar ett projektarbete som gjorts vid Högskolan Väst.

Totalt hittades 132 trådlösa nätverk i centrum och hälften av dem var oskyddade. Resultatet visar på stora säkerhetsbrister. 

Projektarbetet har gjorts av Christoffer Nyström och Peter Ångefors, sistaårsstudenter på det data- och systemvetenskapliga programmet vid Institutionen för teknik, matematik och datavetenskap vid Högskolan Väst. 

Mätningarna har gjorts längs Trollhättans affärsgator Kungsgatan, Storgatan och Österlånggatan och dessutom vid de olika studentboendena i Trollhättan. Redskapet var en enkel bärbar dator och ett gratis nedladdat dataprogram.  

Totalt sett mättes 132 trådlösa nätverk i city, jämfört med 92 förra året. Knappt hälften, 68 stycken, var oskyddade. Det visar på en ökning av andelen som väljer att skydda sina nätverk jämfört med ett år sedan. Men totalt sett är det fler oskyddade nätverk än ifjol, då siffran var 58 stycken.

Många av nätverken är företagsbaserade. Det framgår av att de sänder ut ägarens namn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".