Lugn rännardag i Strömstad

Så var den stora rännardagen över i Strömstad och polisen andas ut. Polisen beräknar att uppemot 10. 000 norrmän kom till Strömstad under skärtorsdagen. Ett resultat av dagen var 17 fyllerister som fick nyktra till i polisens celler, alla norrmän.

Ett femtiotal poliser arbetade i stan under dagen för att hålla ordning. Det blev en del bråk, skadegörelse och inbrott. Men en luttrad Jan Bark inre befäl vid polisen i Strömstad säger att så farligt var det inte. Det var en lugn dag.

- Vi hade poliser över allt, säger Jan Bark till SR Radio Väst.

Det värsta som hände var en norsk fyllerist som svalde en glasbit och fick köras i ambulans till sjukhuset i Fredrikstad.

Centrum hade stängts av så den traditionella bilkaravan som brukar blockera stan på skärtorsdagen uteblev. I stället blev polisen nerringd av arga affärsmän som tyckte att polisen höll kunderna borta, men Jan Bark säger att de släppte in vanligt folk i centrum. Det var rundåkandet som stoppades.

Ytterligare ett resultat: Ambulanserna kom fram under dagen och när dagen var över var centrum så gott som fritt från krossat glas som annars legat i drivor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".