Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Saabvd kritisk till EU-förslag

Saabs verkställande direktör Peter Augustsson kritiserar EU-kommissionens förslag till nya regler för bilindustrin. Saabchefen befarar att många bilhandlare i landsorten får slå igen och att det blir en koncentration till storstäderna om förslaget genomförs.
Peter Augustsson hoppas att kommissionen har tagit intryck både av bilindustrins och enskilda medlemsländers synpunkter när beslutet fattas i sommar. Förslaget som lades fram i februari syftar till sänkta bilpriser, men Peter Augustsson bedömer att det kan bli både höjda och sänkta priser i olika länder. Biltillverkarna ska kunna välja mellan två distributionssystem. De kan exempelvis utse en enda officiell återförsäljare i ett avgränsat geografiskt område. Det nya är att återförsäljaren i sin tur kan sälja vidare till exempelvis stormarknader eller via Internet. Det andra systemet innebär att tillverkaren ställer speciella kvalitetskrav på återförsäljarna. Godkända bilhandlare får marknadsföra sig och sätta upp filialer var som helst inom EU. Det ska bli lättare att sälja olika bilmärken i samma lokaler, men handlarna ska inte vara tvingade att utföra service och reparationer på sålda bilar. Augustsson tror inte att verkstäder som servar olika märken blir lika fokuserade på sitt jobb som märkesverkstäderna. - Nya aktörer på eftermarknaden kommer att försöka plocka russinen ur kakan. Saab Automobile som bygger upp ett nätverk av så kallade unlimited partners ser en fara i att lönsamheten kan försämras om återförsäljarna inte också har hand om servicen. - Service och eftermarknad är en mycket viktig del i relationen till kunden, inte minst när det gäller att ta ansvar för produkten, säger Peter Augustsson. - Ibland händer det tyvärr att vi måste gå in i efterhand och rätta till eventuella fel på bilarna. Då måste det gå väldigt fort. Bygger man på andra strukturer blir det en långsammare process.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".