Bilanalytiker: Fler kan ta efter GM

En ständig tävlan mellan GM:s fabriker, det är något vi får lära oss att leva med, det menar bilanalytiker Mats Carlsson, som tror att andra branscher kommer att ta efter. Mats Carlsson ger Saab i trollhättan goda chanser att klara konkurrensen

I sitt arbete på Göteborg Management Institute (GMI) följer han allt som händer inom fordonsvärlden och avläser tidigt trender i branschen. 

Men han ger Saab i Trollhättan en god chans att klara sig bra när man nu ska konkurrera med fyra andra GM-fabriker i Europa.

-Det GM Europa gör i dag är en, visserligen brutal, men naturlig process. Man kan tycka vad man vill om detta men det är en ny spelplan man lagt ut och jag tror vi får vänja oss vid detta. Andra branscher kommer att följa efter, där produktionsenheter ställs mot varandra i en ganska brutal konkurrens, säger Carlsson. 

Av de fem fabriker som, enligt Metall i Trollhättan, ska kvalificera sig ger Carlsson framför allt polska Gliwice högt betyg, inte bara för att de möjligen har de lägsta lönerna.

-Det är en extremt högeffektiv fabrik. Det är en ganska ny fabrik och rakt av är Gliwice vassast av dessa fem. Men Trollhättan ligger bra till i de jämförelser man har gjort inom GM, säger han och syftar bland annat på den kraftiga produktivitetsökning som fabriken visat på senare tid. 

Brittiska Ellesmere Port tror han ligger ”ganska pyrt” till och tyska Bochum är en gammal fabrik och inte ”heller självklar”. Antwerpen i Belgien tror han också ligger lite sämre till även om de producerar bilar med hög kvalitet. 

Matts Carlsson har tidigare förfäktat att framtiden för Trollhättan är nischad bilproduktion med korta serier men med stort teknikinnehåll.

-Den bedömningen gäller även i det här fallet. Den Delta-baserade bilen är sannolikt en mindre brorsa eller syster till Saab 9-3 och den typen av prestigebil skulle passa i Trollhättan./TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".