Nu kostar det att köra till Sverige

Från och med idag kostar det pengar att åka från Norge till Sverige även över den gamla Svinesundsbron. I söndags blev nämligen den sista betalstationen vid Svinesund färdig.

Eftersom det fram till idag har varit gratis att resa från Norge till Sverige över den gamla bron har det varit ovanligt stor trafik den vägen. Nu räknar norska vägverket med att mer av trafiken ska gå över den nya Svinesundsbron.

Den nya Svinesundsbron invigdes i juni förra året och under sommaren skulle betalstationer vid både den gamla och den nya bron vara i drift.  Anledningen till att den sista betalstationen blev färdig först nu är att det på ett sent stadium upptäcktes svensk lag inte tillåter en vägavgiftsstation på svensk sida av den gamla bron, som det först var tänkt. Därför fick det bli en nybyggnation på norsk sida - och den är klar först nu. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".