Polis vill hemligstämpla politikerhot

Hoten mot politiker är betydligt större än hittills känt. Det tror polisen och säkerhetspolisen i Västra Götaland och vill nu hemligstämpla alla anmälningar från hotade politiker.

Efva Lindmark, analytiker på länskriminalpolisen i Västra Götaland tror inte att politikerna annars vågar anmäla hoten. 

Bakgrunden är en kartläggning 2003 och 2004 då 34 politiker polisanmälde att de blivit hotade. Men samtidigt visade en enkät som kommun- och landstingsförbunden gjorde att betydligt fler politiker blivit hotade i själva verket.

Nu vill polisen och Säpo öka samarbetet med kommunerna för att få en bättre uppfattning om den verkliga hotbilden mot politiker .

Men allmänheten ska alltså inte få reda på vare sig vilka hot eller vilka politiker eller ens hur många politiker som utsätts för hot.

Det hemlighetsskyddet skulle säkert många människor vilja ha - men politikerna har en särställning, menar Efva Lindmark. Hot mot dem är ett hot mot det politiska systemet säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".