Soffliggare fara för demokratin

Det finns en stor fara för att människor som bor i exempelvis Kronogården i Trollhättan, mer och mer hamnar utanför samhället. Det säger statsvetaren Sören Holmberg vid Göteborgs universitet. Detta efter Hyresgästsföreningens undersökning som visar att bara tre av fyra i bostadsområdet tänker gå och rösta.
Det är Hyresgästföreningen som, med hjälp av Temo, har kollat hur valdeltagandet kommer att se ut bland de som bor i miljonprogrammets områden. De bostadsområden som snabbt byggdes upp för att råda bot på bostadsbristen under -60 och -70talet. I det här fallet är det områden i tio kommuner som har fått besök, bland annat Kronogården. Svaren ger anledning att reagera. För om valdeltagandet i stort till riksdagen brukar ligga på runt 80 procent, så kommer det att bli 74 procent i dessa bostadsområden. Det är mindre än 1998. Till kommunvalet tänker bara 63 procent gå och rösta. -Valdeltagandet har sjunkit mer bland grupper men låg utbildning och med arbetaryrken, säger Sören Holmberg.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".