Högst bidrag i Lilla Edet till fattigbegravningar

Lilla Edet är den kommun här i Väst som har högst bidrag till begravningar som ges i de fall då dödsbon saknar tillgångar.

Javisst, det är faktiskt sant, Lilla Edet är bäst på nånting. Jodå, Lilla Edet har ju redan tidigare utmärkelsen som kommunen med bästa kranvattnet.

Annars brukar det vara kämpigt för Lilla Edet - häromåret var det kommunen med sämst företagsklimat i hela landet, nyss var det nyheten om att Lilla Edet-borna har minst förmögenhet, sen nyheten att arbetslösheten stiger och nyheten om att var tredje åldringsvårdsplats försvunnit. Ett litet plock ur arkivet.

Men nu kommer något som Lilla Edet är bäst på, bäst här i väst - stöd till fattigbegravningar, alltså kommunalt stöd till dödsbon utan tillgångar. Det är begravningskedjan Fonus som har frågat alla kommuner om detta och då ligger Lilla Edet högst här i väst - 26.000 kr är bidraget, varav närmare 11.000 går till gravstenen. Annars har de allra flesta kommunerna 19.850 kr, baserat på basbeloppet. De större kommunerna har lite mer - Lysekil, Trollhättan och Uddevalla nästan 22.000, Vänersborg 20.500 kr - men ingen når upp till Lilla Edets 26.000 kr.

Reporter Lasse Wieslander

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista