Strömstadsföretagare misstänkt för mångmiljonsvindel

Över 9 miljoner kronor - så mycket har en 43-årig butiksägare i Strömstad undanhållit beskattning under tre år.Till stor del pengar han tjänade på försäljning av läsk på burk.Nu åtalas mannen för grovt bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll.

Hur kunde så många livsmedelsaffärer, kiosker och andra butiker sälja importerad läsk på burk så billigt. Den där läsken i järnplåtsburk utan återvinningspant som var tillåten till i fjol. Jo, i en del fall för att försäljningen inte redovisades till skattemyndigheterna.
Ett sådant fall i Strömstad har nu lett till åtal genom ekobrottsmyndigheten i Göteborg. En 43-årig butiksägare i Strömstad importerade bland annat pantlösa läskburkar från Tyskland för 2,6 miljoner kronor. Totalt undanhölls över 9 miljoner kronor från beskattning under åren 1999 till 2001.

Nu åtalas mannen för grovt bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll. Brotten är grova därför att de gäller så stora belopp och skett systematiskt under flera år. Därför yrkar åklagaren också på näringsförbud. 43-åringen nekar. Fällande dom ger fängelsestraff i minst sex månader.

Reporter Jan Gustafsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista