Elever med skrivsvårigheter får dålig hjälp

Elever i Vänersborg med läs och skrivsvårigheter får inte den hjälp de behöver och det kan gå ut över studieresultaten. Det menar föreningen för personer med läs- och skrivsvårigheter i Fyrstad.

Just nu finns en elev i Vänersborgs kommun som riskerar att inte bli godkänd i flera ämnen eftersom han har problem att läsa och skriva och för att de datahjälpmedel som skolan tagit fram inte fungerar för just honom.

Det handlar bl.a om kompensatoriska hjälpmedel som dataprogram och talsyntes som omvandlar skriven text till tal. Gunilla Kämpe, ordförande i Föreningen för personer med läs och skrivsvårigheter i Fyrstad, anser att hjälpmeldel måste vara individuellt utprovade. Men så är inte fallet - den talsyntes eleven har fått fungerar inte i praktiken eftersom rösten som tolkar texten är monoton och jobbig för eleven att höra på.

Nu går eleven det handlar om i sjunde klass och riskerar att inte bli godkänd i flera ämnen. Enligt Gunilla Kämpe uppfyller inte heller skolan kraven på att hjälpmedlen ska vara tidsenliga och ändamålsenliga:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista